Clubinfo

Marleen Vissers en Joost van Deursen vertrouwenscontactpersonen van Snelle Wiel-Bestronics.

Snelle Wiel-Bestronics is druk bezig het sportief plan verder uit te rollen. Als een van de onderdelen is er ook gewerkt aan het onderdeel ‘zorgplicht’. Daarbij horende acties betreffen het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) en het aanvragen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vertrouwenscontactpersoon

De naam zegt het al, je kunt die persoon in vertrouwen alles vertellen. De functie van VCP komt in beeld wanneer je een melding heb over het gedrag van iemand binnen de vereniging en je wilt of kunt daarmee niet terecht bij de reguliere aanspreekpunten (bijvoorbeeld je trainer, ploegleider of het bestuur).

Zo’n melding kan gaan over een medesporter, begeleider/trainer, vrijwilliger, ouder etc. Denk hierbij aan pesten, discriminatie, agressie, seksueel ongewenst gedrag etc.

De VCP bespreekt de melding met je, luistert goed naar je verhaal en bekijkt samen met jou hoe het probleem het beste op te lossen is. Wellicht kun je het met enige hulp zelf al oplossen, maar als er hulp bij nodig is wordt dat ook besproken.

Zo kan er een gesprek met de betreffende persoon gearrangeerd worden, kan het bestuur of begeleider betrokken worden of kan er contact gezocht worden met hulpverleners. Daarnaast zijn er bij de KNWU en NOC*NSF ook VCP’s actief waarmee contact gelegd kan worden. Bij strafbare feiten kan zelfs de politie ingeschakeld worden.

De persoon die zich bij de VCP meldt bepaald uiteindelijk welke stappen er gezet worden, de VCP adviseert en faciliteert. Uiteindelijk zal de VCP wel een anonieme melding aan het bestuur doen van de casus.

Als vereniging hebben wij 2 personen bereid gevonden om als VCP actief te zijn, zowel iemand van binnen de vereniging als daarbuiten. Dit zijn Marleen Vissers en Joost van Deursen. Hiermee hebben we een perfecte combi van in/extern en man/vrouw, waardoor iedereen naar eigen inzicht een keuze kan maken. De VCP’s stellen zich graag aan jullie voor.

Marleen Vissers

Samenwonend in Eersel en moeder van twee lieve kinderen. In mijn werk als psycholoog werk ik voornamelijk met kinderen en jeugd. Deze achtergrond geeft me veel bagage voor de eventuele vraagstukken die een VCP op ziet af ziet komen.

Je kunt me bereiken via VCPMarleen@hetsnellewiel.nl of 06-52311858.

Joost van Deursen

Ik ben Joost van Deursen. Sinds 1982 gelukkig getrouwd met Caroline en vader van 2 kinderen Myrthe en Max. Bij Snelle Wiel-Bestronics ben ik soigneur en daarnaast ook voorzitter van Stichting Wielerparcours de Lemelvelden.

In het dagelijks leven ben ik bijna 40 jaar ambulanceverpleegkundige bij de GGD Eindhoven en daarnaast sportzorgmasseur geweest waarvan de laatste jaren bij TopSupport te Eindhoven. Ik sta nog heel actief in het leven en vervul naast de taken bij Snelle Wiel-Bestronics functies zoals o.a. sportverzorger bij RKSV Nuenen, instructeur reanimatie en AED en voorzitter van het NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) Afdeling Brabant Oost. Een hele brede basis dus voor de functie van VCP.

Je kunt me bereiken via VCPJoost@hetsnellewiel.nl of 06-55926423.