Geschiedenis

Op 14 oktober 1947 bereikte de wielersport in Bladel en de omliggende dorpen een mijlpaal. Tour-en Wielerclub Het Snelle Wiel werd op die datum opgericht in café Groenen, aan het marktplein in Bladel, in die tijd ‘Het Oude Sniedershuis’ geheten. De vooroorlogse wielersport in de Kempen kreeg op die avond in oktober een officieel jasje aangemeten door mensen die de sport op het smalle zadel een warm hart toedroegen.

De gebroeders Soontiëns en de gebroeders Roymans maakten zich actief in het eerste bestuur onder voorzitterschap van Jos van Ham. Louis Roymans werd de eerste clubkampioen, Kees Kraayvanger was toen al moeilijk te kloppen en in de van begin af aan georganiseerde Acht van Bladel reden de eigen clubleden Marius Romeijnsen en Piet Smolders met de eerste bloemen voor de winnaars.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg de toerafdeling bij Het Snelle Wiel een nieuwe impuls. Naast zelf georganiseerde toertochten werd als hoogtepunt op een zondag in juni in 1980 door 30 toerfietsers de rit Parijs-Bladel (400 km) gereden.

De renners van de Bladelse club lieten zich opmerken in binnen- en buitenland. Harrie Schoofs was eind jaren zestig een toonaangevende Nederlandse coureur. Toen zijn supportersvereniging onder leiding van Theo Kraayvanger fuseerde met Het Snelle Wiel, werd Bladel vele jaren lang etappeplaats in Olympia’s Tour. Bovendien werd naast de traditionele Acht van Bladel vanaf 1968 de ‘Ster van Bladel’, later omgedoopt tot driedaagse ‘Ster van Brabant’ in het leven geroepen.

In 1986 werden bij Het Snelle Wiel na een eerdere poging in de jaren zeventig opnieuw de schouders gezet onder een actieve jeugdrennersafdeling. Zowel op de weg maar vooral toch wel in het veldrijden maakte die jeugdafdeling snel furore. Tal van jeugdrenners werden nationaal veldritkampioen in hun leeftijdsklassen.

Ook de sponsoring van de clubteams deed bij de Bladelse vereniging zijn intrede. Een noodzakelijke investering om financieel het hoofd boven water te houden.

In 1999 is de Stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel opgericht. Hier werd de organisatie van de vele evenementen zoals de Acht van Bladel en Wieleravondzesdaagse onder gebracht. Ook nu nog zijn vele leden van de vereniging als vrijwilliger actief bij de organisatie van deze evenementen.

Een volgende bijzondere mijlpaal werd bereikt in oktober 2007 bij de opening van onze veilige en multifunctionele wielerparcours. Na vele decennia op industrieterreinen getraind te hebben kregen onze renners de mogelijkheid om op een afgesloten parcours te trainen.
Direct na de opening werd er ingezet op het complementeren van de accommodatie met een clubhuis. In zeer goede samenwerking met de gemeente Bladel, sponsoren en vele vrijwilligers is het de vereniging gelukt om een prachtig complex te bouwen met naast een ontmoetingsruimte ook o.a. een technieklokaal. In april 2011 is het clubhuis geopend en kwam ern een einde aan een traject van jarenlange arbeid om te komen tot een prachtige accommodatie.

Een memorabel moment vond plaats in november 2012. TWC Het Snelle Wiel werd door de KNWU verkozen tot ‘Wielervereniging van het Jaar’. Een uitverkiezing die gezien wordt als de kroon op het werk van alle vrijwilligers van de vereniging.

Momenteel beschikt Het Snelle Wiel over ruim 100 licentiehouders, 40 toerrenners en een grote groep vrijwilligers. Naast de sportieve en persoonlijke ontplooing van onze fietsende leden richt de vereniging zich ook nadrukkelijk op haar maatschappelijke taak. Dit wordt vorm gegeven door jaarlijks onder meer ca 30 fietsclinics te geven aan basisschoolleerlingen, verkeers- en technieklessen te verzorgen en een platform te bieden voor MBO-, HBO- en maatschappelijke stagiaires.