De geschiedenis van Het Snelle Wiel

Snelle Wiel – Bestronics vierde in 2022 haar 75-jarig bestaan. De snelle rekenaar weet dan dat de vereniging in 1947 is opgericht. Op 14 oktober van dat jaar werd de vereniging opgericht in café Groenen in Bladel.Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Jos van Ham, de gebroeders Soontiëns en de gebroeders Roymans. Louis Roymans, Kees Kraayvanger, Marius Romeijnsen en Piet Smolders reden in de beginjaren voor de prijzen. De Acht van Bladel werd vanaf het begin georganiseerd door de Bladelse club.


Ook de toerafdeling zag het licht in de jaren zeventig. Zelfgeorganiseerde toertochten en zelfs een rit van Parijs naar Bladel stonden op het programma.


(inter)Nationale herkenning


De renners van de Bladelse club vielen op in binnen- en buitenland. Harrie Schoofs was eind jaren zestig een toonaangevende Nederlandse coureur. Toen zijn supportersvereniging onder leiding van Theo Kraayvanger fuseerde met Het Snelle Wiel, werd Bladel vele jaren lang etappeplaats in Olympia’s Tour.


Bovendien werd naast de traditionele Acht van Bladel vanaf 1968 de ‘Ster van Bladel’, later omgedoopt tot driedaagse ‘Ster van Brabant’ in het leven geroepen.


In 1986 werden bij Het Snelle Wiel de schouders gezet onder een actieve jeugdrennersafdeling. Zowel op de weg in het veld maakte die jeugdafdeling snel furore. Tal van jeugdrenners werden nationaal veldritkampioen in hun leeftijdsklassen.


In 1999 is de Stichting Wielerevenementen Het Snelle Wiel opgericht. Hier werd de organisatie van de vele evenementen zoals de Acht van Bladel en Wieleravondzesdaagse onder gebracht.

Een eigen parcours


Een volgende bijzondere mijlpaal werd bereikt in oktober 2007 bij de opening van onze veilige en multifunctionele wielerparcours. Na vele decennia op industrieterreinen getraind te hebben kregen onze renners de mogelijkheid om op een afgesloten parcours te trainen.Direct na de opening werd er ingezet op het complementeren van de accommodatie met een clubhuis. In zeer goede samenwerking met de gemeente Bladel, sponsoren en vele vrijwilligers is het de vereniging gelukt om een prachtig complex te bouwen met naast een ontmoetingsruimte ook o.a. een technieklokaal.

Wielervereniging van het Jaar


Een memorabel moment vond plaats in november 2012. TWC Het Snelle Wiel werd door de KNWU verkozen tot ‘Wielervereniging van het Jaar’. Een uitverkiezing die gezien wordt als de kroon op het werk van alle vrijwilligers van de vereniging.


Momenteel beschikt Het Snelle Wiel over ruim 120 licentiehouders, 40 toerrenners en een grote groep vrijwilligers.


Samen met R & TC Buitenlust en WV Schijndel vormt Snelle Wiel – Bestronics tegenwoordig BHST Cycling Team. Samen vormen de meest ambitieuze elite / beloften renners een blok in de meest uitdagende wedstrijden.


Naast de sportieve en persoonlijke ontplooing van onze fietsende leden richt de vereniging zich ook nadrukkelijk op haar maatschappelijke taak. De vereniging werkt mee aan fiets clinics, geeft verkeers- en technieklessen en er komen regelmatig stagiaires op bezoek.