Accommodatie

De accommodatie is voorzien van alle gemakken. Op de bovenverdieping is een ruime ontmoetingsruimte aanwezig met een sfeervolle haard als eyecatcher en een panoramisch uitzicht over de wielerbaan. Door verduisterende vitrages is de ruimte perfect voor presentaties via de aanwezige beamer. De ruimte is voorzien van een horecapunt en een keuken. Tevens is er een aparte bestuurskamer en EHBO-ruimte alsmede een invalidentoilet.

De benedenverdieping heeft naast een toiletgroep ook een heren- en dameskleedkamer met douches, opslagruimte en een ruim technieklokaal. Deze ruimte wordt gebruikt om materialen te onderhouden en technieklessen te verzorgen voor leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs.

Vele mogelijkheden dus, waar ook door andere veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Recente gebruikers zijn de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie, District Zuid-Oost Nederland, gemeente Bladel, TopSupport Geldrop en vele anderen.

Daarnaast hebben wij inmiddels als vele verenigingen en gemeenten mogen ontvangen om onze ervaringen over de bouw te delen. Wij delen graag de opgedane kennis en hopen dat er nog veel soortgelijke complexen gerealiseerd kunnen worden.

Wegparcours

Uitgangspunt bij de realisatie van het wielerparcours is geweest om te komen tot een veilig trainingsparcours voor de (jeugd) leden van TWC Het Snelle Wiel en andere sportverenigingen.

Het geasfalteerde wegparcours heeft een lengte van 1211 m1; met de bypass van 79 m1 en de verbindingsstukken van 68 m1 komt de totale lengte van de baan op 1358 m1. De standaardbreedte van de baan is 450 cm met dien verstande dat enkele bochten en de aankomstlijn de breedte is vergroot tot 500 cm. Ook is een klim in het parcours opgenomen die desgewenst gemeden kan worden door er rechts omheen te rijden.

De verkanting (% schuinte) van de bochten is zo ontworpen dat er niet ingehouden moet worden en er op volle snelheid door de bochten gereden kan worden. Ook aan dat veiligheidsaspect is gedacht.  Om ook in de avonduren veilig te kunnen trainen wordt het parcours helder verlicht waarvoor 10 lichtmasten zijn geplaatst. Tevens is de gehele baan aan beide zijden gemarkeerd met een witte lijn.
Het gehele parcours is beveiligd met een hekwerk.

Het is absoluut verboden om gemotoriseerde sporten uit te oefenen op de baan; vervuiling door rubber en olie is pertinent uit den bozen en de renners moeten niet onnodig blootgesteld worden aan valpartijen.

Veldrit- en MTB-parcours

Nog tijdens het wegseizoen kwamen er geluiden en opmerkingen uit de leden dat het wel erg mooi zou zijn als er ook op het complex een veldritparcours zou kunnen worden aangelegd. Samenspraak tussen een aantal deskundigen heeft geresulteerd, nog juist voor het veldritseizoen zou starten, in een traject dat door onze renners als mooi, maar zwaar, wordt beoordeeld.

Enkele onderdelen die in het oog springen zijn, natuurlijk de trap van 16 treden, maar ook het wasbord, de zandbak, uit het bos de kuil met (hoge) bult en de zware oprit naar de klim, zijdelings bij het talud.

In 2015 is op deze locatie het NK veldrijden voor de jeugd verreden.

In 2014 heeft dankzij de ondersteuning van Puur voor Jongeren een uitbreiding van het parcours plaats gevonden met MTB-hindernissen. Dit is gerealiseerd met de inzet van jongeren vanuit onze vereniging met als doel meer jeugd in aanraking te kunnen laten komen met de MTB-sport. De officiële eerste ingebruikname is tijdens de Appelflappentocht op 19 oktober 2014 in de vorm van een gratis jeugdclinic.

Reserveringen

Het bestuur heeft een rooster en potentiële gebruikers kunnen te allen tijde informeren of de baan op het door hen gewenste tijdstip vrij is.
Aanvragen kunnen geschieden per email via wielerparcours@hetsnellewiel.nl.
De algemene huurvoorwaarden treft u hier onder aan.